Welkom

Tijd voor Vitaliteit is een blog dat je gaat helpen om vitaal te worden en/of te blijven! De balans tussen geest, voeding en bewegen is hierbij essentieel. Als een van deze elementen niet of onvoldoende bijdraagt aan deze balans, zul je je niet optimaal vitaal voelen.

Laat je inspireren en motiveren om op een leuke en toegankelijke manier een gezond en gelukkig leven te leiden!

zondag 22 februari 2009

Zuur-Base evenwicht

Hieronder tref je info om de verzuring, verantwoordelijk voor veel (vage) klachten, tegen te gaan!

Sterk zuurvormend voedsel:Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).

Zuurvormend voedsel:Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.

Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel:Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.

Basenvormend voedsel:‘Vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).

Sterk Basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (wordt omgezet in urinezuur) en zwavel/fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.


De verzuring kan op verschillende manieren bestreden worden:

Door sapvasten: kruidenthee, groente- en vruchtensapkuur onder deskundige begeleiding.

Gebruik overwegend basische voeding en beperk de hoeveelheid zuurvormend voedsel. Een lacto-vegetarische voeding zonder sojaproducten en met weinig andere eiwitrijke vleesvervangers is een goed uitgangspunt. We hoeven ons niet druk te maken over een mogelijk eiwittekort want bij een overwegend basische voeding neemt de eiwitbehoefte af.

Neem de juiste eetgewoonten in acht: vooral goed kauwen en inspeekselen, ook de dranken! En eet niet meer nadat het verzadigingsgevoel is bereikt, zodat de verzurende darmgisting wordt tegengegaan.

Gebruik royaal (goed verdelen over de dag) basische dranken (vruchtensap / groentesap/ gefermenteerde zuiveldranken) en kruidentheeën die de spijsvertering bevorderen.

Vermijd koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging.

Maak zeer royaal gebruik van verse groenten, eventueel een deel in de vorm van rauwkost (hoeveelheid afhankelijk van functioner van de darm). Maak de groenten klaar door middel van roerbakken of smoren. Door het koken van groenten in water en het vocht afgieten gaat o.a. veel kalium (base) verloren.

Eet regelmatig aardappelen als basis van de warme maaltijd: gaar stomen of koken in weinig water.

Neem minimaal 3 porties vers fruit verspreid over de dag. Gebruik zeker hard fruit niet na de maaltijd, dit kan makkelijk gaan gisten.

Wees matig met kwark en beperk de kaasconsumptie tot 1 a 2 plakjes per dag.

Beperk de peulvruchtenconsumptie tot maximaal 2 x per week.

Beperk het gebruik van suiker, honing, graanstropen etc. zoveel mogelijk, deze kunnen snel tot gisting overgaan. Gebruik diksappen en gedroogd ongezwaveld (zwavel is een zuurvormer) fruit om te zoeten en appel/perenstroop, dadelstroop en ander fruitbeleg als zoet broodbeleg.

Neem dagelijks veel beweging in de frisse buitenlucht, omdat er dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd via de longen.

Bevorder ontzuring via de huid, bijvoorbeeld door droog borstelen, wisseldouches, sauna, zwemmen en andere watertoepassingen.

Streef naar een bewuste positieve levenshouding, want sombere (zure) gedachten verzuren het organisme ook.

(bron: natuurdietisten.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten